Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

zondag 18 mei 2014

Een schijngevecht

Opmerkzaam gemaakt door een schril gesnerp boven mijn hoofd, stapte ik van de fiets. Boven mijn hoofd speelde zich een waar schijngevecht af. Twee visdiefjes probeerden het een buizerd lastig te maken en zaten hem boven op de huid. Nou zal die zich daar waarschijnlijk niet zo druk om maken, maar toch interessant om dit schouwspel even te kunnen volgen, en zelfs vast te kunnen leggen, tegen een strakblauw decor. Slechts af en toe onderbroken overigens, door de condensstrepen van overvliegende vliegtuigen.

Het is een tafereel wat je vaker ziet in de lente. Kraaien, kievieten of andere vogels die de buizerd opjagen. Waarschijnlijk heeft hij het dan eerder op hun pasgeboren kroost voorzien of willen ze hem op voorhand bij hun nest vandaan proberen te houden met deze afleidingsmanoeuvres. Want er zullen best wel wat jonge vogels zo hun einde vinden.

Maar het blijft toch een imposant gezicht, hoe de toch een stuk kleinere oudervogels zo fanatiek hun kroost proberen te verdedigen, door als kleine Davidjes reus Goliath te lijf te gaan ... Ook al is het dan een schijngevecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten