Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

woensdag 6 augustus 2014

Jagen op de zeearend


Gisteren net als vorige week naar de Biesbosch gefietst, gelukkig minder warm dan toen. Op hetzelfde 'bejaardenbankje' uitgerust als de vorige keer. En alle 'bankzitters' waren gekomen voor de veelbesproken zeearenden, die dit jaar twee jongen hadden gekregen.

Toen kon ik alleen dezelfde soort foto maken als hierboven. Erg vaag en op aanwijzing van een 'deskundige', het silhouet van één van de jonge zeearenden. 

Maar deze keer kwamen al snel de ouders in beeld, hoog boven onze hoofden cirkelden zij, zonder noemenswaardige vleugelslag op de thermiek. Zo zag je ze, zo waren ze ook weer verdwenen op hun brede vleugels.










Ondertussen gebruikte ik de tijd van wachten, door de kleine zilverreigers (witte reigers) te fotograferen, die, samen met de grote zilverreigers verderop, veel soorten ganzen en zeer onrustige zwaluwen, in groten getale aanwezig waren op de plassen van de Tongplaat.








Plotseling werd onze aandacht getrokken door het opvliegen van grote groepen ganzen. En warempel, al snel ontdekten we de jonge zeearend, die was opgevlogen uit de boom en waarschijnlijk een prooi te pakken had, waar hij smakelijk van stond te snoepen.

Duidelijk te zien, vooral zijn dikke poten waren opvallend, maar helaas was hij wel wat lastig vast te leggen, door de verre afstand (meer dan 500 meter). Toch maar het bewijs hier gedeeld, want zo'n kans krijg je niet vaak. Zeker niet voor zo'n kort uurtje geduld ...








Wat later zagen we weer twee volwassen exemplaren vliegen, nu van de andere kant vandaan. Wellicht een ander paar (dat van de Brabantse Biesbosch afkomstig is)?

In ieder geval, al met al een mooie ervaring, zeker voor herhaling vatbaar. Voor de geïnteresseerden, de locatie vanwaar de foto's zijn gemaakt (als uitkijkpost op de dijk langs de Tongplaat) ligt in de meest zuidelijke hoek van de Elzen, waar de Nieuwe Merwedeweg overgaat in de Zuidwestdijk.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten