Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

vrijdag 19 juli 2013

De kracht van zoom

De meeste mensen zal het niet veel zeggen, optische zoom op een fototoestel. Ja, oké, dichterbij halen. De fototoestellen van tegenwoordig hebben een krachtige optische zoom, waardoor je veel dingen dichterbij kunt halen dan met een normale verrekijker, die meestal maar 8x vergroot.

Om dat effect te kunnen zien is het handig om de verschillen eens met twee foto's te verduidelijken. Eén in de normale stand en de andere in ingezoomde toestand, in mijn geval 30x optische zoom. Daarnaast heb je dan nog de digitale zoom, maar die levert geen kwaliteitsverbetering op. Eigenlijk 'optisch' bedrog dus, die digitale zoom.

Overigens vereist een en ander wel nauwkeurig kijken, want je moet eerst iets zelf gezien hebben om het dichterbij te kunnen halen met je camera. Daarnaast zijn er dan natuurlijk weer andere, bijkomende handicaps of handigheden, zoals bijvoorbeeld een vaste hand hebben en geen last hebben van een harde wind, die je toestel doet bewegen. Maar de intelligente beeldstabilisatie op een camera kan dit wel weer behoorlijk corrigeren.

Al met al ben ik inmiddels aardig afhankelijk geworden van de zoomcapaciteit van mijn fotocamera's (Canon Powershot SX 260 (20x zoom) en Canon Powershot SX 500 (30x zoom), en over de resultaten zeer tevreden. En bovendien, beide redelijk handzame toestellen.

Affijn, hier dus de twee foto's ... vanmiddag genomen.





2 opmerkingen:

  1. En jawel, een boomvalk! Leuke waarneming!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk beelden zo, het contrast en de verrassing.
    Het zou ook nog een mastvalk kunnen zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen