Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

woensdag 16 februari 2011

Black Gospel

  
Eén van de meest expressieve vormen van muziek is ongetwijfeld gospelmuziek. De echte dan, oorspronkelijk ontstaan als muziek van de zwarte slaven, heel de dag aan het werk op de katoenplantages, onder de brandende zon. Ze mochten niet praten. Alleen zingen was toegestaan. En dat deden ze. Echt doorleefde songs, over het leven, over hun geloof, over hun God.
Mooi om te zien welke vormen dat later aangenomen heeft. Eén van die vormen was de zogenaamde ‘black gospel’, vaak a capella gezongen, ritmisch, uitbundig.
Vorig jaar wilden we als Keerpunt, een samenwerkingsverband van vijf kerken in ons dorp op het gebied van evangelisatie, een Black Gospel Workshop organiseren, want we weten dat deze muziek ook mensen aanspreekt die niet naar de kerk gaan. Uiteindelijk hebben zich ruim dertig mensen ingeschreven, om in twee avonden en een middag een vijftiental liederen aan te leren. Zaterdagavond de uitvoering. Onder de pittige, maar deskundige leiding van Edith Casteleyn werden we klaargestoomd, om de woorden te leren, met elkaar driestemming te zingen èn te bewegen.
Ik zat eigenlijk alleen maar in de organisatie, maar meteen bij het eerste lied van de eerste avond was ik om, en ben ik er tussen gaan staan en mee gaan zingen. En daar sta je dan, houten klaas, stevig hervormd opgevoed … ‘Lachen! Beweeg je! Geloof je wel echt wat je zingt?’
En dan de uitvoering. Langzaam vult zich de zaal, die helemaal donker gemaakt is. Akkoord, de begeleiding was fantastisch en de meegekomen solisten zongen de sterren van de hemel, maar wij waren ook goed, echt waar ....
Het mooiste moment was toen we aan het aan het eind van de avond, na twee uur bijna onafgebroken uitvoeren, al zingend de kerk uitliepen naar de achterzaal en daar nog vijf minuten zijn doorgegaan. Omdat we zo vol waren van dat doel, God groot maken, met heel je lichaam en al je zintuigen. Kippenvel!
Geniet even mee van een filmpje, gemaakt door mijn dochter, van één van de liederen, ‘Ride on, King Jesus’. Er hebben nog meer filmpjes op internet gecirculeerd van de liederen, maar die zijn inmiddels weer weg. Vandaar deze korte impressie.


En voor de liefhebbers, nog een uitvoering die ik op internet vond van een Amerikaanse black gospel groep, met een wel heel aparte versie van een lied met dezelfde titel.

1 opmerking:

  1. Reactie op KEERPUNT = My Turning Point

    TURNING POINT

    I want to serve Him wherever I shall go
    to reach the joy that's in my soul
    I want to change the limitations that I know
    to feel my mind and spirit grow
    I want to live, exist, to be
    to hear the TRUTH inside of me
    I want to love much more than i can give
    to face those new horizons
    I want to follow that inviting Voice
    so deep in me, not making noise.
    Riki 04/21/1995

    BeantwoordenVerwijderen