Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

maandag 14 oktober 2013

De gemalen van Kinderdijk draaien overuren

Nu de regen met bakken uit de hemel is gekomen, komt het er in ons polderlandje op aan, dat al dat regenwater ook weer snel wordt afgevoerd. Ook de Alblasserwaard is zo'n polder, die gelegen is beneden de zeespiegel en waar het dus van belang is dat mensen droge voeten houden. In vroeger tijden, enkele honderden jaren geleden, werden daar de inmiddels wereldberoemde molens van Kinderdijk voor gebouwd en speciale bekkens voor aangelegd om overtollig water tijdelijk in te bergen. Door de hele polder lopen afwateringskanalen, waar de talloze sloten tussen de weilanden hun water op lozen via kleine gemalen.

In de Kinderdijk heeft het waterschap enkele imposante gemalen gebouwd, één vanauit de zogenaamde Hoge Boezem voor de Overwaard, één vanuit de Lage Boezem voor de Nederwaard. Zij lozen het polderwater weer op de rivier de Lek. Vandaag (en waarschijnlijk gisteren ook al) draaiden ze overuren.

Vanmorgen maakte ik onderstaande video-opname, al fietsend genomen in één shot, toen het nog een beetje schemerig was. Vandaar dus wat schokkerig opgenomen. Maar het geeft een goede indruk van de capaciteit van de gemalen en het geweld waarmee de schoepen (vijzels) het water oppompen naar het hogere bassin.



Vanavond nog even wat nieuwe opnamen gemaakt, met wat meer licht.




Zo wordt de moderne techniek ingezet op regelmatige basis om de waterhuishouding te regelen. Maar soms is het gewoon hard werken geblazen, vooral nu dus ook weer, na de overvloedige waterval van de laatste 48 uur.

1 opmerking:

  1. Leuk Anton, zo'n filmpje, mensen staan er niet altijd bij stil wat er moet gebeuren om het water uit de polders te pompen. Mooi!!

    BeantwoordenVerwijderen