Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

zaterdag 17 maart 2012

Wortelschieten

Vanmiddag op een wandeltocht zag ik een paar bijzondere bomen. Ik kende ze al, had ze vaker gezien. Wij worden vaak geïmponeerd door de wijdlopige takken, de ontluikende knoppen in de lente, de kleurrijke bloesems, of in het het geval van vruchtbomen, de rijke opbrengst.

Het resultaat telt, zeggen we dan. De oogst. Output.

Wat we niet zien, maar wat wel heel bepalend is voor die oogst, is of de boom werkelijk wortel kan schieten. Stevigheid kan opbouwen onder de grond, waardoor hij de wind boven de grond kan weerstaan. Via de wortels vocht kan onttrekken aan de bodem. Ter voeding.

Hier zie je een beetje hoe dat wortelnetwerk eruit ziet. Aan de slootkant, maar bij een beetje lager water als normaal, komt dat bloot te liggen. En zie je ook hoe ver en hoe breed dat zich uitstrekt.

En zo is dat in een mensenleven ook. Wat we niet zien telt wel degelijk mee, is bepalend. Niet alleen de output, maar ook de input telt.

Ik heb er een heleboel gedachtenassociaties bij, heb er zelfs al eerder over geschreven, maar iedereen moet zelf de toepassing maar even maken bij deze beelden.






2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto's van die bomen Anton, een bastion, een burcht, een netwerk van wortels en takken, zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo een plek noem je een hoveling Daar heeft vroeger een brug gelegen Die is weg gegraven De bomen zijn geambuteerd voor een deel Bomen verdriet!

    BeantwoordenVerwijderen