Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

zaterdag 17 maart 2012

Vliegen en vliegen

Vanmiddag weer ruim 19.000 stappen gezet, als lichamelijke oefening, als aanschouwen van de komende lente, als inspiratie voor het maken van foto's, als opzoeken van de stilte ter ontlediging van een warrig hoofd.

Niet zoveel foto's gemaakt deze keer, het weer was ook vrij somber, geen zon gezien.


Een groot gedeelte van de weg was een 'struikelpad', een hele smalle strook grond, aan beide kanten sloten, begroeid met bomen en lage struiken. Niet egaal dus, maar veel hekjes, af en toe klimmen, oppassen voor wortels en lage takken, hier en daar modderig. Oppassen voor zwikken en niet echt goed voor je rug. Maar wel heel rustig. En genoeg te zien.

De eerste lammetjes vastgelegd.


Verse mestlucht opgesnoven. Overal tegelijk waren ze bezig. Recyclen van afval, duurzaam bezig dus die boerenjongens ...


Een vermoedelijke schaatsenrijder vastgelegd, een insect die met zijn lange en wijde poten op het water kan 'staan'.


De ontpopping geconstateerd van de wilgenkatjes, die ik vorige week al had vastgelegd. Groei, die doorgaat als de takken al lang zijn afgesneden.


Maar nu even aandacht voor een nogal grote variatie aan vliegkunsten, waarvan vogels gebruik maken. Je ziet dat mooi als je zo tussen die vogels loopt. Iedere soort zijn eigen manier van vliegen. Eenden die al snaterend fladderend opvliegen. Waterkippen die over het water lopen. Zwanen die traag en klapperend op gang komen, veel geluid maken bij het vliegen. Spreeuwen die in hele kolonies zwermen. Ganzen die gakken. De trage slag van de zilvermeeuw.


Vandaag ook twee filmpjes gemaakt die enkele uitersten laten zien. De eerste is van een buizerd. Althans, ik vermoed dat het een buizerd is. Tot drie keer toe vloog er één vlak voor me weg. Jammer genoeg zie je hem niet zitten, is hij erg schuw en ben je te laat om foto's te maken als hij opvliegt.

Maar de film laat wel duidelijk zien hoe hij enkele minuten lang aan het zweven is, zonder ook maar een enkele vleugelslag te maken. Machtig om te zien.


Het andere uiterste zijn kievieten, die altijd de lente aankondigen met hun flitsende gedartel. Net als zwaluwen kunnen ze zelfs haakse bochten maken. Bijna niet te volgen met je camera.


Mooi om te zien dat de Schepper zoveel variatie in de natuur heeft gelegd.
Vliegen is vliegen. Maar je hebt vliegen en vliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten