In de Bijbel zijn de 150 psalmen waarschijnlijk het meest gelezen. Ongetwijfeld heeft dat er mee te maken dat in de psalmen alle emoties die in een mensenleven voorkomen, op de een of andere manier worden bezongen. Van vreugde tot verdriet, van wanhoop tot vertrouwen, van bittere vragen tot een ultiem verlangen naar de liefde van God. En dat geeft herkenning.
Die psalmen zijn al duizenden jaren oud, ze zijn nog steeds actueel. Ze gaan ten diepste over de relatie tussen de mens en zijn Schepper, hoe mooi maar ook hoe moeilijk die soms kan zijn.
En het mooie is dat je die emoties ook uit kunt zingen. Gevoelens kunnen je dan meenemen, optillen boven jezelf. Muziek is een prachtige gave die God in ons mensenhart heeft gelegd.
Wat is muziek? Kort samengevat de combinatie tussen ritme en melodie. Klinkt dat klinisch? Misschien wel. Zoals een woord iets uitdrukt en je van woorden een zin kunt maken en met die zin iets duidelijk kunt maken, waardoor de ene mens de andere begrijpt, zo heb je met muziek te maken met twee werelden die elkaar raken. Het tastbare van geluid, de emotie van de woorden kunnen je in vervoering brengen, alsof je even contact hebt met een andere, hogere wereld. Dat is een wonder, een universeel wonder, dat niet echt te begrijpen, alleen maar te ervaren is.
Jammer dat er in sommige kerken nog steeds vierhonderd jaar oude woorden en een isotonige melodie zonder ritme worden gebruikt voor zoiets moois. Naar mijn bescheiden mening ‘verkrachting’ van een pure kunstvorm c.q. genadegift. En desondanks gebruikt God het nog steeds om mensen aan te raken …!
Toch zijn er ook verschillende pogingen gedaan om die psalmen nieuw leven in te blazen. Met meer of minder succes. Ook de laatste jaren hoor je prachtige nieuwe vertolkingen. Denk maar aan ‘Psalmenproject’ en ‘Psalmen voor nu’. Voorbeeld van die laatste is de uitvoering van psalm 130, ‘Uit de diepten roep ik U’.
In Australië is ook een band actief, die alleen maar nieuwe versies van de psalmen maakt en uitvoert, 'Sons of Korah'. En zij zijn er zeer in geslaagd om ook de verschillende emoties daarbij tot uitdrukking te brengen. Twee voorbeelden: psalm 117 en ook psalm 130.
Durven wij, nuchtere Hollanders (= kouwe kikkers), ook emotie te leggen in het zingen van de psalmen?
Ik moet denken aan de tekst uit Mattheus 11:17:
Ik moet denken aan de tekst uit Mattheus 11:17:
'Wij hebben voor jullie op de fluit gespeeld, maar jullie hebben niet gedanst; wij hebben klaagliederen voor jullie gezongen, maar jullie hebben geen rouw bedreven.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten